Suyunu Damacana ile alanlar dikkat!

damacana-suDamacana sularını basan pompaların verem, ishal, tifo, hepatit virüsleri, dizanteri gibi enfeksiyon hastalılarına sebep olacak bakterileri barındırabilir.

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Peker Ülkemizde hazır ve işlenmiş su tüketiminin günden güne arttığını söyleyerek. Bu artışın da beraberinde bilinçsiz kullanım ve sorumluluk sahibi olmayan üreticiler sebebiyle sağlıkta riskler ortaya çıktığını ifade eden Peker, Damacana sularının kullanımında esas olarak 3 risk bulunur. Bunlar;

Damacananın hammaddesinden kaynaklanan kimyasal kirlilik.
Damacana pompalarından kaynaklanan bakteri kirliliği
Üretim esnasında oluşabilecek kirlilikler.
Pompadan kaynaklanan kirlilikler genelde bilinçsiz tüketimden kaynaklanıyor. Bunun nedeni ise; Dışarıdan aldığı hava yardımıyla damacanalara suyu basan pompalar, nemli ve havaya açık bir ortam oluşturdukları için her zaman bakteriyolojik kirliliğe maruz kalabilir. Bu sebepten haftada bir kez klorlu suyla temizlenerek dezenfekte edilmeli ve pompalarda oluşabilecek muhtemel bakteriler giderilmelidir. Pompalarda oluşabilecek muhtemel bakteri biyofilmleri (kaygan tabaka), hepatit virüsleri, ishal, verem, tifo ve dizanteri gibi enfeksiyon hastalıklara sebebiyet verebilecek bakteriler barındırmaktadır. Şayet pompalar temizlenebilir nitelikte değilse kesinlikle yılda bir kez değiştirilmelidir.

Damacana sulardaki ikinci risk, damacanaların ham maddesinden kaynaklanıyor. Damacanaların ham maddesi olarak kullanılan kimyasallardan fosgen adı verilen oldukça zehirli ve savaşlarda kullanılan kimyasal bir gazın ortaya çıktığı belirtildi. Bu zehirli kimyasalın yüzeyi yıpranmış ve uzun müddet içinde su bekletilen damacanalarda bulunabileceğine dikkat çeken Peker, aşınmamış ve yıpranmamış damacanaların satın alınması ve bunların ortalama 50 kullanımdan sonra imha edilmesi gerektiğini söyledi.

Bir diğer risk faktörü ise üreticilerin hijyenik olmayan koşullarda su üretmesinden kaynaklandığını belirten İbrahim Peker, şunları söylemiş. Hali hazırda satılan damacana sularının bazıları işlenmiş sulardan, bazıları ise doğal memba sularından oluşuyor. Memba sularının damacanalara doldurulması esnasında doğabilecek sağlıksız koşullar bakteriyolojik kirliliğe neden olabilir.

Damacana suyu satın alırken dikkat edilmesi gerekenler

Damacana suyu satan firmanın Sağlık Bakanlığı tarafından izinli olmalı.
Damacana üzerinde emniyet bantlarının bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli
Suyun cinsi, üretim adresi, dolum ve son kullanma tarihi, uygulanan işlemlerin ve sahip olduğu parametrelerin yazılı olduğu etiketin bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli.
Damacanalarda kullanılan pompaların temizlenmesi, damacanaların kuru, güneş ışığı almayan ve temiz yerlerde saklanmasına dikkat edilmelidir. Aksi takdirde zararlı mikroorganizmaların çoğalmasına neden olabilir.
Sulara etki edecek kokulu maddeler damacana yakınında olmamalı, en önemlisi ise kullanılabilecek kadar su satın almaya ve bir hafta içerisinde tüketilebilecek kadar ambalajlarda hazır suları tercih etmeye özen gösterilmelidir.
Su şişesinin kapağı açıldığında 1 gün içerisinde, damacanalar ise en kısa sürede tüketilmelidir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: